S/Y Jennifers Norden-runt seglats 2015

Vi startar 22 maj från Stockholm och seglar via Estland eller Finland till St. Petersburg där vi klarerar in i fästningen Kronstadt den 26/27 juni. Därifrån är det inte långt till St. Petersburg där vi ligger i en marina centralt i staden. Efter fyra dagars sightseeing fortsätter vi, en SXK-eskader med sju båtar, på natten till den 2 juni (broarna öppnas bara på natten), via floden Neva till sjön Ladoga, en sjö som är större än Vänern. I Ladoga planerar vi besöka klostren Konevits och Valamo.

Färden går vidare på floden Svir till sjön Onega där vi stannar till i Petrozavods och Kizhi med sin speciella träkyrka. Därefter in i den ökända Stalinkanalen eller ”dödens” kanal som den ibland kallas. Nu är vi uppe i Vita Havet, där vi stannar till vid de berömda Solevetsky-öarna med stort kloster och f d Gulag fängelse.

I slutet av juni klarerar vi ut i Archangelsk, rundar Kolahalvön och seglar västerut till Kirkenes i Nordnorge där vi byter besättning.

Härifrån seglar vi via Nordkap till Svalbard, en sträcka på ca 650 sjömil med ett stopp på Björnön, halvvägs till Svalbard. Vi klarerar in i huvudstaden Longyerbyen där vi tar ombord en guide med gevär. Det är förbjudet att gå iland utan att ha skjutvapen på grund av isbjörnar. Efter ca två veckor i Svalbard, där vi seglar så långt norrut som isen tillåter, återvänder vi till Tromsö i Nordnorge.

Under drygt fem veckor seglar vi söderut längs Norges västkust med stopp i bl a Lofoten, Bodö, Trondheim, Ålösund, Sognefjorden, Bergen, Stavanger med Prekestolen för att sen via Skagen segla tillbaka till Stockholm med ankomst 17 september.

Vi har då seglat Norden runt, ca 4 500 sjömil, med betalande besättning som byts av i olika hamnar. Jennifer tar sex deltagande besättning som bor i tre dubbelhytter, alla med egna toaletter/duschar.

Lars Hässler

www.yacht-jennifer.nu

Facebook: Sailing on Yacht Jennifer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s